Kunstwerken terug in het park

nov 25, 2021

Park Matilo: kunstwerken terug naar oorspronkelijke plekken

 Als je in de afgelopen periode in Park Matilo bent geweest, dan heb je misschien gezien dat de medewerkers van de Kunstwacht bezig waren om de kunstwerken, die bij de diverse ingangen stonden, terug te plaatsen naar de oude locaties in en rondom het park. Daarbij zijn ook enkele kunstwerken hersteld die waren beschadigd.

 Verhalen kunstwerken in ere herstellen
Onder Park Matilo ligt zoals bekend een oud Romeins Castellum. Omdat de huidige archeologische technieken verdere opgravingen nog niet mogelijk maken, laten we via de contouren van het park met haar hoge wallen zien waar het Castellum heeft gestaan.

 Om daarbij toch iets van het Romeinse verleden zichtbaar te maken, zijn in 2013 diverse kunstwerken geplaatst van ontwerpers Edith Gruson (tentoonstellingen) en Gerard Hadders (typografie) van Pro Arts Design. In 2019 is het idee geopperd om de kunstwerken te verplaatsen naar de ingangen, zodat deze beter zichtbaar werden. Achteraf bleek dit in strijd met de auteursrechten van de betreffende kunstenaars en daarom moest deze beslissing worden teruggedraaid.

 QR-codes voor meer informatie

Het terugplaatsen van de kunstwerken zorgt er ook voor dat de QR-codes die op de kunstwerken zitten, worden vernieuwd. Deze verwijzen nu naar oude links die niet meer goed werken. Via de nieuwe QR-codes vinden bezoekers straks meer informatie over de opgegraven schatten en uitleg over waarom het park er zo uitziet. Logischerwijs vind je deze informatie dan ook niet meer op een aparte website, maar op de website www.parkmatilo.nl .