Dossier Park Matilo

Park Matilo is een oude Romeinse legerplaats. Het park wordt tegenwoordig gebruikt voor allerlei doeleinden. In dit dossier worden berichten gedeeld over de ontwikelingen rond het park: actueel en historisch.

Vuur maken zonder lucifers

Leer vuur maken zonder lucifers!

Hoe maakten de Romeinen vuur? Op 9 mei van 15.30-17.00 uur kan je het leren van een echte Romein in Park Matilo! En als het vuur brandt gaan we er iets lekkers op bakken.

De workshop is voor kinderen van 8-12 jaar en start bij de Fabrica, het bezoekerscentrumpje in aanbouw midden in het park. Deelname is gratis, wel van tevoren opgeven via muma@parkmatilo.nl i.v.m. beperkt aantal plaatsen.

Ontdek Matilo

Ontdek Park Matilo

Kennis maken met Park Matilo, ons eigen Leidse Unesco Werelderfgoed? Dat kan op maandag 18 april van 14.00-15.30 uur. Een (bijna) echte Romeinse soldaat vertelt over de geschiedenis van fort Matilo, waarom de Romeinen het hier bijna 2000 jaar geleden bouwden en hoe we ons het leven in zo’n fort moeten voorstellen. Ontdek de Romeinse roots van dit bijzondere stukje Leiden!

De rondleiding begint bij het bezoekerscentrumpje in aanbouw midden in Park Matilo.

Deelname: € 6,50

Meer info en kaartjes: www.parkmatilo.nl

Limes Journaal – februari 2022

De link naar het Limes journaal van maart 2022: Nieuws over de Neder-Germaanse Limes

 

Deze eerste nieuwsbrief van het jaar 2022 wordt helaas overschaduwd door de oorlog in de Oekraïne, waar duizenden mensen op de vlucht zijn geslagen. Voor de vluchtelingen blijken grenzen deels een lastig te nemen hindernis, die veel tijd kost om te passeren. Maar vervolgens ook een veilige afbakening, waarachter zij rustiger kunnen ademhalen. Hoe een grens – de Limes  –  1900 jaar geleden functioneerde, en wat voor effect dat had op mensen aan beide zijden van die grens, is prachtig vertolkt in de kersverse tentoonstelling Moving Stories. De rijkdom van de Limes. Een tentoonstelling die helaas actueler is dan ooit, nu te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De tentoonstelling laat zien hoe verleden en heden met elkaar verweven zijn en hoe de geschiedenis resoneert in de wereld van vandaag. Meer over deze tentoonstelling verderop in deze Nieuwsbrief. Verder aandacht voor:

 • Tentoonstelling Moving Stories geopend
 • Neder-Germaanse Limes in tijdschrift Der Limes
 • Rolbanners en folders verwacht
 • Romeinendag terugkijken
 • Website limeswerelderfgoed.nl vernieuwd
 • Viering 50 jaar Zwammerdamschepen
 • Kort nieuws
 • Agenda

Klik voor de details van al deze onderwerpen op bovenstaande (groene) link.

Fabrica in het park

Fabrica in park: bezoekerscentrum Limes

 Dinsdag 15 maart 2022 was een groot moment in Park Matilo. Bijna 10 jaar na de feestelijke opening van het park tussen Roomburg en Meerburg is op het Castellum-veld het eerste Limes-bezoekerscentrum geplaatst, genaamd Fabrica, het Latijnse woord voor “werkplaats”. Vanuit de Fabrica zal de Stichting Mooi Matilo bezoekers van Park Matilo, sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed, ontvangen. Ook zullen hier workshops, rondleidingen en de lunches van voor de gasten van de Limesvaarten van de Leidse Rederij  worden worden georganiseerd.

De keet is een cadeau van de Leidse wijkverenigning Cronestein en heeft eerder dienst gedaan in de Lammenschanstuin. Op de keet staat nu nog een kunstwerk van de bekende maar mysterieuze Kabouter-schilder, wereldberoemd in Utrecht. Deze grafitti-kunst zal worden beschermd achter een houten wand. Stichting Mooi Matilo en de wijkverenigingen van Roomburg en Meerburg zijn de stadgenoten van Cronestein dankbaar voor deze gift. 

Waarom heet dit eerste Limesbezoekerscentrum in Park Matilo Fabrica? Een fabrica – van dit woord fabriek afgeleid – was een werkplaats in een Romeins grensfort, zoals dat in Matilo stond. Hierin verzorgden soldaten bijvoorbeeld hun wapens of timmerden ze nieuwe kasten voor hun barakken. Welnu, de Stichting Mooi Matilo en de wijkverenigingen werken aan een groter bezoekers- en activiteitencentrum in het park. De Fabrica wordt de komende jaren de plek waar deze plannen verder worden uitgewerkt. 

In de maand april zal de Fabrica worden opgeknapt en opening is te verwachting in mei of juni. Vanaf dat moment zullen Park Matilo, de wijken en Leiden een volwaardige bezoeklocatie voor het nieuwe werelderfgoed hebben.

 

Volg de Limes in je wijk: www.ParkMatilo.nl 
Een video van het plaatsen van de Fabrica:  20220315 Park Matilo plaatsing Fabrica – YouTube

Uitnodiging Romeinendag

  Uitnodiging Romeinendag 2022

  Graag nodigen RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland je ook dit jaar weer uit voor een informatieve Romeinen(mid)dag op maandagmiddag 14 februari a.s., tussen 14.00 en 17.00 uur. Net als vorig jaar organiseren we die digitaal, in afwachting van de tijd dat we elkaar weer in levende lijve kunnen treffen.

  Presentator Evert van Ginkel zal ons meenemen langs een aantal boeiende én leerzame onderwerpen. Zo geeft Marenne Zandstra, conservator van Museum Het Valkhof, een toelichting op de tentoonstelling Moving Stories, die dit voorjaar in Museum Het Valkhof te zien zal zijn. Archeoloog Joris Habraken neemt ons mee naar Atlantis aan de Rijn en aanvullend daarop deelt archeoloog Jan Verhagen de verrassende resultaten van zijn onderzoek naar de Bijland in Herwen en naar Romeinse kanalen.

  Striptekenaar Hennie Vaessen, maker van Wendila, en stripuitgever Marc de Lobie, op dit moment bezig met een eerste deel in een geplande reeks van strips over de Limes, gaan onder leiding van Evert van Ginkel in gesprek over het maken van Romeinse strips. Wat komt daar allemaal bij kijken, tegen welke uitdagingen loop je aan?

  Aan het definitieve programma wordt nog gewerkt. We hebben bovendien nog een leuke verrassing voor je in petto. Binnenkort vindt je het volledige programma op onze website.

  De uitzending vind plaats vanuit Castellum Hoge Woerd; de bijeenkomst is bij te wonen via een livestream. De link naar de Romeinendag wordt samen met het programma enkele dagen voor de bijeenkomst toegestuurd. Zien we je op 14 februari?

  Je kunt je aanmelden via deze link.

  Flitspresentatie houden?
  Tijdens de flitspresentaties krijgen organisaties en onderzoekers gelegenheid hun nieuwste projecten te presenteren. De flitspresentaties duren telkens 2 minuten en zijn van tevoren opgenomen. Interesse in het houden van een flitspresentatie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Lara Boon via lara@romeinen.nu. De deadline voor het aanleveren van de flitspresentaties is 4 februari 2022.

  Saturnalia, Romeinse kerst

  Saturnalia, Romeinse kerst

  Saturnalia, Romeinse kerst online!

  Op 19 december viert Stichting Mooi Matilo de Saturnalia, Romeinse kerst, een groot feest in het Romeinse rijk.

  Vier je mee? Dat kan gewoon vanaf je bank, want het festival is online! Vanaf 19 december geven Romeinen en buurtbewoners hun beste partytips op de website www.parkmatilo.nl/saturnalia. Maak een Romeins gerecht, leer Romeins goochelen, geniet van Romeinse muziek, maak kleine cadeautjes voor elkaar en nog veel meer!

  Bestel van tevoren je Saturnalia-pakket met daarin alles wat je nodig hebt om de online workshops thuis te volgen. Ophalen kan op 19 december tussen 12.00-14.00 bij Huis van de Buurt Matilo, Zaanstraat 126 in Leiden. Kosten: 5 euro per pakket.

  Pakket bestellen: www.parkmatilo.nl/saturnalia of via muma@parkmatilo.n

  Rondleiding door Park Matilo

  Kennis maken met Park Matilo, ons eigen Leidse Unesco Werelderfgoed? Dat kan op zondag 19 december van 13.00-14.30 uur. Een (bijna) echte Romeinse soldaat vertelt over de geschiedenis van fort Matilo, waarom de Romeinen het hier bouwden en hoe we ons het leven in zo’n fort moeten voorstellen. Ontdek de Romeinse roots van dit bijzondere stukje Leiden!

  De rondleiding begint bij het Huis van de Buurt Matilo, Zaanstraat 126 in Leiden.

  Deelname: € 5,99

  Meer info en kaartjes: www.parkmatilo.nl/saturnalia

  Kleurwedstrijd!

  Kan jij het mooist kleuren van het hele Romeinse rijk? Stichting Mooi Matilo organiseert een kleurwedstrijd voor Saturnalia, Romeinse kerst, voor iedereen van 0-100 (en ouder). Haal je kleurplaat op bij het buurthuis of download hem op www.parkmatilo.nl/saturnalia

   

  Stuur je kunstwerk vóór 19 december op naar muma@parkmatilo.nl of lever hem op 19 december tussen 12-14 uur in bij Huis van de Buurt Matilo en maak kans op mooie prijzen!

  Limes Journaal – november 2021

  De link naar het Limes journaal van november 2021: Nieuws over de Neder-Germaanse Limes

   

  • succesvolle Limesdag
   • Download lezing Greg Richards, Rethinking Cultural Tourism
  • Ondernemen in de Limes: interviews door Liniebreed Ondernemen
  • Save the date Romeinendag, oproep flitspresentaties
  • Inventarisatie behoefte rolbanners
  • Poster ‘De weg van erfgoed tot Werelderfgoed’
  • Nieuwe serie podcasts De Limes Leeft
  • Websites limeswerelderfgoed.nl en romeinen.nl vernieuwd
  • Digitale Limesspecial Historisch Nieuwsblad
  • Gevaren van de Rijn
  • Kort nieuws
   • Rapport Weerdkampen
   • Land vol Archeologie
   • Archeologische Kroniek 2020 Zuid-Holland
   • Nieuwe voorzitter Netwerktafel Erfgoedlijn Limes Zuid-Holland
   • Merkdocument & Huisstijlhandboek gereed

  Klik voor de details van al deze onderwerpen op bovenstaande (groene) link.

  Rondleiding in Park Matilo

  Rondleiding in Park Matilo

  Rondleiding Park Matilo
  Kennis maken met Park Matilo, ons eigen Leidse Unesco Werelderfgoed? Dat kan op zondag 14 november van 14.00-15.30 uur. Een (bijna) echte Romeinse soldaat vertelt over de geschiedenis van fort Matilo, waarom de Romeinen het hier bouwden en hoe we ons het leven in zo’n fort moeten voorstellen. Ontdek de Romeinse roots van dit bijzondere stukje Leiden!
  De rondleiding begint bij de volière in de stadstuinen van Park Matilo, bereikbaar via de parkingang aan de Lekstraat.
  Deelname: € 5,00
  Meer info en kaartjes: https://parkmatilo.nl/events/

  Marathon impressie

  Marathon impressie

  Tom Hazenberg en Gerard Slokker hebben samen een mooie impressie van de Leidse Marathon van 10 oktober jl gemaakt.

  Een aanvulling op dit dossier?

  Wil je iets bijdragen ten aanzien van dit dossier?