Dossier Park Matilo

Park Matilo is een oude Romeinse legerplaats. Het park wordt tegenwoordig gebruikt voor allerlei doeleinden. In dit dossier worden berichten gedeeld over de ontwikelingen rond het park: actueel en historisch.

Paaltjes in het park

Enige tijd gelden zijn er onverwacht kleine paaltjes met oranje koppen in het gras van Park Matilo geplaatst. Niemand wist wat de reden daarvan was. De vraag werd bij de gemeente Leiden neergelegd. In eerst instantie wist de gemeente ook geen antwoord, maar inmiddels ie het bekend. De gemeente zal de communicatie over de plaatjes zo spoedig mogelijk oppakken, onder andere met informatiebordjes in het park zelf. Zo wordt voorkomen dat bezoekers onverhoopt struikelen. Het is echter leuk te lezen waar dit voor bedoeld is. 

De gemeente Leiden wil het bijenlandschap in Leiden Oost versterken. In Leiden Oost is veel groen dat bovendien met elkaar verbonden is. Dat is waardevol voor veel dieren, waaronder wilde bijen. Het versterken van het leefgebied van wilde bijen doen we op verschillende manieren.  

Bijenparadijs in Leiden Oost

 De gemeente Leiden wil het bijenlandschap in Leiden Oost versterken. In Leiden Oost is veel groen dat bovendien met elkaar verbonden is. Dat is waardevol voor veel dieren, waaronder wilde bijen. Het versterken van het leefgebied van wilde bijen doen we op verschillende manieren.

 Ecologisch maaien

In Leiden Oost worden, net als op andere plekken in de stad, ruige bermen ecologisch gemaaid. Bermen beheren we zo dat het bloemrijk grasland wordt. Dit zorgt voor een groot voedselaanbod en nestplekjes voor insecten zoals wilde bijen. De gemeente maait op het juiste moment op de juiste plek om de bloemrijke berm te stimuleren. Dat lijkt soms vreemd omdat er al bloemen groeien, maar juist dat zorgt voor meer aanbod in de toekomst.

 

Park Matilo als bijenreservaat

Bijen zijn net als haar bezoekers dol op park Matilo. Er zijn tientallen verschillende soorten wilde bijen te vinden in de walkanten en het gras van het park. Ook erg ongewone bijen zoals de gebandeerde dwergzandbij, doornkaakbij, grashommel of de klaverdikpoot. De gemeente Leiden wil van park Matilo een bijenreservaat maken. Een plek waar mens en dier samen genieten van de natuur. Bezoekers van het park kunnen nog steeds op dezelfde manier voetballen, picknicken of de hond uitlaten zoals nu. Het gazon wordt op een andere manier gemaaid waardoor op sommige plekken het gras hoger en bloemrijker wordt. De plekken waar anders gemaaid wordt zijn de plekken waar waarschijnlijk vroeger de barakken van de Romeinen stonden. De lage houten paaltjes die zijn geplaatst, zijn ter oriëntatie voor de maaier. Zo wordt het park nog bijzonderder voor mens én dier.

 

Zelf insecten helpen

Wilt u in uw omgeving ook de insecten een handje helpen? Neem dan eens een kijkje opwww.gagoed.nl daar staan tips voor het vergroenen van uw tuin of balkon. De gemeente helpt u bijvoorbeeld graag met het aanleggen van een geveltuintje of het adopteren van een boomspiegel.

Limes Journaal -juni 2021

De link naar het Limes Nieuwsbrief juni 2021 

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de volgende zaken

 • Positief advies ICOMOS
 • Succesvol Webinar Marketing en Communicatie
 • Vlaggen en deurstickers verzonden
 • Wie durft? Op zoek naar een Limes-tegenfietser
 • Constructing the Limes gestart
 • Genomineerd Werelderfgoed
 • Schrijven voor Wikipedia
 • Enquête Onderwijsplatform
 • Nieuws uit de provincies
  •  Fietsevenement
  • Update Valkenburg
  • App Fectio
  • Boek over Loowaard gepresenteerd

De volgende Nieuwsbrief kun je verwachten begin juli.

Positief advies ICOMOS over inschrijving Limes als werelderfgoed

De Neder-Germaanse Limes is weer een stap dichter bij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dankzij het positieve advies van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) dat vandaag bekend is geworden. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité tijdens de Werelderfgoedconventie uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als dat het geval is, en de kans daarop is groot, zal dat een kroon op het werk zijn. Hiervoor hebben de drie provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht.
Het volledige bericht en alle documenten vind je hier.

Webinar Marketing en Communicatie

Op 27 mei organiseerde Liniebreed i.s.m. Romeinse Limes Nederland een webinar voor gemeenten, VVV’s en RBT’s langs de Limes. Het werd een zeer geslaagde bijeenkomst met circa 50 Limes-relaties. In het webinar werd gesproken over de UNESCO nominatie, de overkoepelende marketing, huisstijl en beeldbank, en per provincie werd een toelichting gegeven op de projecten die daar lopen. Ook stonden we stil bij het Romeinse Limes Pad, een Lange Afstands Wandelpad (LAW) dat de gehele Limes en alle locaties aan elkaar verbindt. In het rondje langs de gemeenten en RBT’s bleek dat er veel initiatieven zijn om de Limes onder de aandacht te brengen. De wens is uitgesproken een dergelijk overleg vaker te organiseren, zodat we goed op de hoogte zijn van wat er speelt en er makkelijk verbindingen gelegd kunnen worden. De presentaties zijn te downloaden op liniebreed.nl en binnenkort op romeinen.nl. Een kort verslag vind je hier.

 

Limes Journaal – mei 2021

De link naar het Limes Nieuwsbrief Mei 2021 

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de volgende zaken
• Webinar Marketing en Communicatie
• Logo Genomineerd Werelderfgoed
• Vlaggen, banieren en deurstickers
• Schrijven voor Wikipedia
• Nationale Archeologiedagen
• Schip in de hoofdrol van Limesstrip
• Limes in de pers
• Deutsche Limes-Strasse
• Agenda
De volgende Nieuwsbrief kun je verwachten begin juni.

Webinar Marketing en Communicatie

Op donderdag 27 mei van 15.00 tot 17.00 uur organiseert Stichting Liniebreed Ondernemen in samenwerking met Romeinse Limes Nederland (RLN) een webinar voor alle gemeenten, toerismebureaus en VVV’s langs de Limes. Alhoewel er binnen de regio’s en provinciegrenzen al veel samenwerking is, is er nog geen landelijk netwerk van specifieke marketingpartners. RLN en Liniebreed willen graag met citymarketeers en toerisme-afdelingen van gedachten wisselen hoe de Limes op dit moment voor het voetlicht wordt gebracht en welke ideeën hiervoor zijn in de nabije toekomst. Ook willen we gemeenten oproepen mee te doen aan de viering van het feestjaar, wanneer UNESCO daadwerkelijk een feit is. Voorlopige inhoud van het programma:

 • Op naar UNESCO Werelderfgoed (Tamar Leene, Nederlandse Limes Samenwerking
 • Overkoepelende Marketing & Communicatie (Mariëlla Beukers, Romeinse Limes Nederland en Juke van Niekerk, Stichting Liniebreed Ondernemen)
 • Het verhaal van de Romeinen in Gelderland (Nicky Greven, provincie Gelderland, en Willeke & Carolien Guelen, LivingPast)
 • Limes projecten in Zuid-Holland (Marco Simjouw, provincie Zuid-Holland)
 • Limes in Utrecht (onder voorbehoud)
 • Lange Afstands Wandelpad Limes (Henk van Geerenstein, Wandelnet)
 • Rondje langs de gemeenten / RBT’s en VVV’s
 • Vragen

Inmiddels zijn de persoonlijke uitnodigingen verstuurd. Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar wil je wel aansluiten, laat het ons even weten.

Deutsche Limes-Strasse

Net als in Nederland kent Duitsland lange-afstands wandel- en fietsroutes langs de Limes. De delen van de Limes in Duitsland die al op de Werelderfgoedlijst staan, hebben inmiddels een ‘Deutsche Limes-Strasse’. In 1995 werd daar zelfs een organisatie voor opricht. Momenteel strekken de routes zich uit van Bad Höningen en Rheinbrohl aan de Rijn tot Passau aan de Donau. De komende jaren hoopt de organisatie ook routes te openen langs het Duitse stuk van de Neder-Germaanse Limes. Vanaf Remagen tot de grens met Nederland dus. Een aansluiting met de Nederlandse routes is uiteraard ook gewenst.
Wie deze zomer naar Duitsland kan reizen en geïnteresseerd is: kijk op www.limesstrasse.de voor alle informatie. Een kort film geeft een impressie.  

Museum Mooi Matilo

Stemacteurs en schatten gezocht!

Stichting Mooi Matilo is druk bezig met de inrichting van het – voorlopig digitale – Museum Matilo met een tentoonstelling over ‘De Schat van Matilo.’

Hiervoor zoeken we mensen uit de wijk die de teksten van Romeinse personages willen inspreken. Heb je een mooie, duidelijke stem en kun je je inleven in bijvoorbeeld een soldaat of iemand anders uit de Romeinse tijd? Meld je dan aan bij Dorothee Olthof via muma@parkmatilo.nl

Verder zijn we ook benieuwd naar de verhalen van buurtbewoners zelf, dus de verhalen van Nu. 

Wat is jouw schat van Matilo? 

Wat is in Park Matilo of in je buurt bijzonder, mooi of waardevol voor jou? Niet per se goud of zilver, het kan van alles zijn. Een superlieve buurvrouw? Het mooiste uitzicht van Leiden? Een dagelijkse wandeling met de hond door het park?

Wil je je verhaal delen, stuur dit dan naar Dorothee Olthof via muma@parkmatilo.nl

Limes Journaal Voorjaar 2021

De link naar het Limes Journaal Voorjaar 2021 

In het Limes Journaal Voorjaar 2021 komen de volgende zaken aan bod:

 1. De laatste stappen naar UNESCO Werelderfgoed
 2. Castra Valkenburg (ZH) opgeruimd achtergelaten
 3. Succesvolle lezingen over Romeins Nederland

En kort nieuws

 • Gelderland dichtbevolkt in Romeinse tijd
 • Nieuw boek over Romeins fort van Bodegraven
 • Ondernemers promoten `Alphen, Wereldstad aan de Limes’

  Veel kijkplezier met Limes Journaal Voorjaar 2021

Nieuws van de Neder-Germaanse Limes – maart 2021 – update Nominatieproces

Link naar: Nieuws van de Neder-Germaanse Limes – maart 2021

De tijd vliegt voorbij, en inmiddels is het al weer maart. In dit nieuwe jaar hopen we allemaal op nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. En zijn we natuurlijk ontzettend benieuwd of de UNESCO-nominatie van de Neder-Germaanse Limes ook daadwerkelijk toegekend wordt. Deze Nieuwsbrief zal daarom vanaf nu maandelijks verschijnen, telkens aan het begin van de maand. Dit om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alle spannende dingen die er dit jaar staan te gebeuren. Onderaan iedere Nieuwsbrief vind je voortaan ook een kalender met geplande grote evenementen. En bovenaan iedere Nieuwsbrief tref je kort alle onderwerpen die voorbij komen. Heb je zelf iets te melden of te vragen, aarzel niet het door te geven aan ons.

 • Update Nominatieproces
 • Terugblik op de Romeinendag
 • Mini-conferentie Frontiers of the Roman Empire
 • Nieuwe uitklapkaartjes wandel- en fietsroutes
 • Nationale Archeologiedagen
 • Inventarisatie behoefte banieren en vlaggen
 • LinkedIn-groep Roman Limes
 • Limeskwartet succesvol
 • Website Romeinen in Nordrhein-Westfalen
 • Persaandacht voor Constructing the Limes
 • Nieuws uit de provincies
  • Romeinen langs de Rijn thuis te beleven
  • Wielertocht Hollandse Limes Classic gaat digitaal
  • Bezoekerscentrum in Park Matilo
  • Romeins Gelderland dicht bevolkt

Limesroute voor wandelaars en fietsers | ANWB

 

Limes Journaal Winter 2020-2021

Er is weer een nieuw Limes-journaal.

In dit Winter Limes Journaal wordt aandacht besteed aan:

 1. Operatie Zwammerdamschepen weer groter;
 2. “Zoek mee naar de Oude Wereld” op Goeree-Overflakkee”;
 3. Romeinse verhalen in Gelderland.

Het korte Nieuws heeft aandacht voor

 • Best 9 in 3D
 • Het Kanaal van Corbulo ontdekt in Voorschoten.

Een aanvulling op dit dossier?

Wil je iets bijdragen ten aanzien van dit dossier?