Voedselbos Hof van Matilo – 09

apr 14, 2022

Koninklijk bezoek in de Hof van Matilo

Hof van Matilo dag 9 

Nu al Koninklijk bezoek voor het Hof van Matilo. Deze keer geen mooie blauwe lucht en een mild lentezonnetje, maar een koude natte boel en hagelstenen zo groot als knikkers, zodat we wel moesten schuilen onder de bomen die op de warme dagen schaduw geven. De warme koffie en thee smaakte extra lekker en er is weer veel werk verricht. Vier grote blauwe bessenstruiken zijn in de grond gezet en de eerste wilgentenen voor de wel haag werden als nietige stek in de grond gezet. De basis voor de haag met wel 8 inheemse plantensoorten is gelegd.

Zaterdag 16 april gaan we deze uitbreiden met planten, die in verschillende stadia en tijdens de wisselende seizoenen voor mens en dier smakelijk en gezond zijn. De meidoorn, sleedoorn,  rode en gele kornoelje, duindoorn, kruisbes, aalbes, herfst olijfwilg, beuk, hazelaar, vlier, zomereik en de winterlinde zullen bijdragen aan een gunstige leefomgeving voor wilde bijen en insecten die voor de bestuiving van de fruitbomen zullen zorgen. Kleine vogels vinden voedsel en bescherming in de haag. Uit ervaring maar ook uit onderzoek is gebleken dat het werken in een bloeiende groene omgeving met natuurlijke geuren de mens gezonder en gelukkiger maakt. Zelfs de pijnlijke hagelstenen op het hoofd geven een fijne herinnering aan samenwerken, plezier maken, samen schuilen onder de boom en leggen de basis leggen van iets moois, namelijk verbondenheid met elkaar en met de eigen leefomgeving. Dat is wat ieder mens nodig heeft. De paarse dovenetel die we vorige week aan de voet van de fruitbomen hebben geplant werd overigens bezocht door een opvallend grote Hommel, het zou zomaar een Koningin kunnen zijn. Het Hof van Matilo is vereerd met dit Koninklijk bezoek. Dat gaan we zaterdag vieren.