Voedselbos Hof van Matilo – 10

apr 23, 2022

Vivaldi, schilderkunst en het Voedselbos

Hof van Matilo dag 10 

Als je vriendschap of liefde wilt uitdrukken dan geef je soms een roos, als je wilt feliciteren, gelukwensen of troosten, dan komt er soms een hele compositie van bloemen aan te pas in natura of op een kaart. Een mooi samengesteld boeket of een bloemenstilleven brengt rust en harmonie in een kamer en de Zonnebloemen van Vincent van Gogh brengen bij veel mensen een diepe emotie naar boven. De nabijheid van natuur brengt vreugde en troost, wekt nieuwsgierigheid en verwondering. Emoties die door woordkunstenaars in verhalen en gedichten, door toonkunstenaars in muziekcomposities worden weergegeven en met lezers en luisteraars kunnen worden gedeeld. Het weergeven van die emoties in kunstwerken, maar ook het kijken, luisteren en in zelfs meerdere mate het ruiken en proeven van geuren en smaken die
emoties teweeg kunnen brengen vergt tijd en training. Je moet worden blootgesteld, wind door je haren, de zon mag branden op je kop, je hebt de bijeen horen zoemen, de merels horen fluiten, de eenden horen kwaken, jasmijn, bloesem en rozen geroken, de stekels gevoeld, de appels, kersen en peren geplukt, geproefd en gegeten, gewerkt en plezier met elkaar gemaakt.

Een tuin maar ook een voedselbos is een compositie, waarin de natuur harmonie brengt en de waarin je rust, vreugde en voedsel kunt vinden. De Vier Jaargetijden van Vivaldi klinken daar, in ons Voedselbos, altijd. Hoe rijk is iemand die ontroerd wordt door een mees in het nestkastje, door een worm of door een hommel op de hand.