Dossier Duurzaamheid

 Op deze pagina vindt u van alles over duurzaamheid in onze wijken en waar de wijkverenigingen zich voor inspannen. Dit sluit aan bij de gemeentelijke Duurzaamheidsagenda en de GaGoed-campagne, op de website daarvan zijn ook veel tips voor individuele bewoners te vinden, naast uiteraard landelijke informatiebronnen als Milieucentraal. Er is een (kleine) commissie duurzaamheid in onze wijken actief. Heeft u ook ideeën of wilt u meehelpen? Graag! Neem contact op via de contactpagina op de website.

Online Ideecafé Jaar van de Tuin

Groene Ideecafe: Webinar Jaar van de Tuin!

Op maandagavond 19 april organiseert het Groene Ideecafé een online inspiratie-avond over het ‘Jaar van de Tuin’. In dit Webinar kijken we samen naar hoe tuinen in Leiden kunnen bijdragen aan vergroening van de stad, klimaat-adaptatie en biodiversiteit, welke activiteiten er dit jaar in Leiden worden georganiseerd, en bieden we inspiratie voor straatacties, open tuinen dagen en andere buurtinitiatieven.

Leiden is na Den Haag de meest versteende stad van Nederland. Groene tuinen zijn daarom van groot belang om water op te vangen, de buurt koel te houden en de buurt bij piekbuien en hittegolven leefbaar te houden. Én groene tuinen kunnen de voorwaarden scheppen voor biodiversiteit in de stad. Door bij inrichting en ontwerp rekening te houden met de behoeften van vogels en egels, houden die – met een ecologisch beheer – de slakken en insecten in balans, en valt er het hele jaar wat te beleven.

Wethouder Ashley North geeft een toelichting waarom 2021 door gemeente Leiden is uitgeroepen tot Jaar van de Tuin! Zoveel mogelijk inwoners bewust maken en inspireren om hun tuin te vergroenen en daarbij rekening houden met klimaatverandering en biodiversiteit. De insteek is om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren, die ook in volgende jaren zelfstandig voortgezet kunnen worden. Ronald Van der Steen, projectleider ‘Jaar van de Tuin’ blikt vooruit op de kalender van inspiratiesessies voor het tuinseizoen in 2021.

Peter Kroesen, docent bij de Ontwerpacademie Tuinarchitectuur vertelt hoe Tuinontwerpers on Tour met een Schetskeet bewoners(initiatieven) kunnen ondersteunen bij hun tuinontwerp. Vervolgens geven wijkambassadeurs en andere stadstuinpartners inspiratie-pitches over onderwerpen zoals de bodem als basis voor groen dichterbij, biodiversiteit als bouwsteen voor de tuinstad, regentonnen-straatacties, wiptegels voor ecokathedralen en stadsinbreiding met daktuinen. Daarna wordt gekeken waar deze blauwgroene stadsdromen en luchtkastelen in Leidse wijken kunnen landen.

Programma maandagavond 19 april 2021 (onder voorbehoud):
19:45     Online inloggen (link wordt toegestuurd na aanmelding)
20:00    Opening – Ckees van Oijen – Groene Ideecafé
20:10     Het jaar van de Tuin in Leiden – Ashley North – Wethouder, Gemeente Leiden
20:20    Agenda Jaar van de Tuin – Ronald van der Steen – Cluster Beheer, Gemeente Leiden
20:30    Schetskeet on Tour – Peter Kroesen, docent Ontwerpacademie Tuinarchitectuur
20:40    Inspiratie-pitches wijkambassadeurs en andere stadstuinpartners
21:20    Oproep tot Straatacties, Open Tuinendagen en andere Buurtinitiatieven
21:25     Verkenning: welke buren willen Samen aan de Slag?
21:30     Afsluiting (uitloop en napraten tot ca. 21:45)
Toegang is gratis. Aanmelden kan via deze link (noodzakelijk). Voor meer informatie Ckees van Oijen (ideecafe071@gmail.com; 06-27263520)

Energiek – Zonnepanelen

Laat de zon maar komen!

Voorjaar! Tijd voor zonnepanelen.

Klik op het artikel hiernaast voor de volledige tekst.

 

 

Genoeg schoonmaakmiddelen

Genoeg schoonmaakmiddelen

Voorjaar! Vroeger was het tijd voor de grote schoonmaak in huis; na de winter met de kolenkachels, en de was die in de kamer moest drogen. Dan werd in een paar dagen het hele huis geschrobd en afgesopt. En waarschijnlijk alles met één schoonmaakmiddel: groene zeep.
Met onze centraal verwarmde huizen is de noodzaak misschien iets minder geworden, maar schoonmaken moet blijven gebeuren. Al is het maar in delen, of al ‘doende’. En omdat we dat graag snel willen doen, zijn daar veel producten voor bedacht.

Klik op het artikel hiernaast voor de volledige tekst.

 

 

Duurzame verhalen

Gezocht: inspirerende duurzame verhalen uit de wijk

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving lijkt een abstracte opgave. Het wordt al begrijpelijker als we mensen kennen die energiebesparingsmaatregelen hebben genomen in hun eigen woning. Ervaringsverhalen -hoe kort of klein ook- zijn heel belangrijk om bewoners te kunnen laten zien dat verduurzamen niet zo moeilijk hoeft te zijn, geld kan opleveren en dat dit ook veel meer wooncomfort kan opleveren. Ook zijn verhalen over vergroening of vergroting van de biodiversiteit in tuinen of straten inspirerend voor overige wijkbewoners.

Ben of ken jij een leuk duurzaam voorbeeld uit de wijk?
Stuur dan een mailtje naar de wijkambassadeur Maaike Vinkenburg: DuurzaamRoomMeerburg@gmail.com

 

 

Talkshow Energietransitie 20 mei 2021

Talkshow Energietransitie in onze wijken op 20 mei

In april en mei organiseert de gemeente elf online talkshows over energietransitie. Onze wijken Roomburg, Meerburg en Waardeiland zijn op 20 mei 2021 aan de beurt.

Waar staan we en welke plannen zijn er in de wijk over het opwekken van energie, alternatieven voor aardgas en het besparen van energie?

Lokale experts komen aan het woord, zoals de wijkambassadeurs duurzaamheid en ondernemers of bewoners die al volop aan de slag zijn met hun woning of bedrijfspand.
De talkshows staan onder leiding van Gideon Roggeveen en zijn het startschot voor Stadsgesprekken over energietransitie. Iedereen is van harte uitgenodigd hier aan deel te nemen.

Volg de livestream via YouTube (www.youtube.com/leidencitycouncil) De uitzendingen zijn hier later ook terug te kijken.

Zie https://www.gagoed.nl/talkshows/ voor de data voor talkshows in de andere wijken en om talkshows terug te kijken.

Klimaatraadpleging

Bewoners kunnen meedenken over het klimaatbeleid. Het helpt ons bewuster te maken van keuzes, de kosten en de consequenties. De uitkomsten worden straks aan het nieuwe kabinet aangeboden. Misschien leuk om aan mee te doen.

Ga naar: www.klimaatraadpleging.nl 

Nieuwe wijkambassadeur Duurzaamheid

Binnenkort start een nieuwe wijkambassadeur duurzaamheid in onze wijk: onze wijkgenoot Maaike Vinkenburg. Het belangrijkste doel van Maaike is om bewoners te inspireren en te ondersteunen om hun woning te verduurzamen en waar het past ook hun levensstijl. Energiebesparende maatregelen helpen om de energierekening te verlagen, dat is goed voor je portemonnee, goed voor je directe leefomgeving, goed voor ons klimaat. Zie ook www.gagoed.nl. In de volgende edities van de RoMe krant en op deze website van de wijken volgt binnenkort meer informatie.
Maaike is te bereiken via DuurzaamRoomMeerburg@gmail.com.

 

Gescheiden rioolsysteem

Een gescheiden riool tegen wateroverlast, bekijk hoe dat werkt!
In zeven wijken in Leiden wordt de komende jaren het riool vervangen door een gescheiden rioolstelsel. Wat is een gescheiden rioolstelsel, wat zijn de voordelen er wat kunt u eventueel zelf doen? Dit animatiefilmpje legt het uit.

Animatiefilm gescheiden rioolstelsel

In plaats van één rioolbuis waar al het water in terechtkomt, komen er 2 buizen onder de grond: één voor het vieze afvalwater uit woningen en één voor het relatief schone regenwater. De gemeente speelt hiermee in op de verandering van het klimaat, waarbij hoosbuien steeds vaker voor wateroverlast zorgen. Het gescheiden rioolstelsel zorgt ervoor dat er minder water gezuiverd hoeft te worden. Want als het regent, stroomt het regelwater in de straatkolken en putten en spoelt het daarna naar de rioolbuis voor het regenwater. Dit water gaat dan niet meer naar de zuiveringsinstallatie, maar komt in onze grachten en sloten terecht.

Als bewoner kunt u ook helpen om wateroverlast tegen te gaan. U kunt bijvoorbeeld uw regenpijp aan laten sluiten op de rioolbuis voor regenwater. Deze mogelijkheid biedt de gemeente bij elke woning waar een gescheiden rioolstelsel in de straat komt te liggen. U kunt het regenwater ook opvangen in een regenton of door een regenwatervijver aan te leggen in uw tuin. Woont u in een wijk waar een gescheiden rioolstelsel wordt aangelegd? De gemeente adviseert u graag hoe u de werkzaamheden kunt (laten) uitvoeren.

Nieuwsbrief Duurzaam Profburgwijk

De werkgroep Profburgwijk duurzaam heeft de eerste nieuwsbrief van 2021 uitgebracht met een grote hoeveelheid tips.

 

Klik op het artikel hiernaast om het helemaal te lezen.

 

Energiek Leiden

Nu is een goed moment om aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen voor uw
huis. U slaat daarmee drie vliegen in één klap: het is goed voor het milieu, uw portemonnee
én u verhoogt hiermee ook het comfort van uw woning. Mooi meegenomen, zeker omdat veel
mensen door Corona nu vaker thuis zijn.

 

Klik op het artikel hiernaast om het helemaal te lezen.

 

Een aanvulling op dit dossier?

Wil je iets bijdragen ten aanzien van dit dossier?