Voedselbos Hof van Matilo – 13

mei 19, 2022

Hof van Matilo ondersteunt Marathon van Leiden

Hof van Matilo dag 13 

Wij Leidenaren leven op oeroude grond, grond die onze voorouders heeft voorzien van bloemen en planten, om van te eten en om van te genieten. Prehistorische vondsten in dit gebied zijn zeldzaam. In de Sumatrastraat in de Kooi zijn fragmenten aardewerk uit de IJzertijd gevonden. Op één van de scherven zaten vingerindrukken. Toch zijn resten uit de prehistorie minder zeldzaam dan je denkt. Ongeveer 2 % van het DNA van de gemiddelde Leidenaar is afkomstig van Neanderthalers. Dit geldt overigens voor alle Europeanen en Aziaten. De prehistorische mensen waren jagers en verzamelaars van vruchten, wortels en knollen. Ze leefden van en met de natuur en lieten weinig sporen na in onze grond. Van ongeveer 50 voor Christus tot ongeveer 400 jaar na het begin van onze jaartelling zaten hier Romeinen. Ze lieten ons talloze resten na:
– naast een compleet Castellum ook veel planten die we nu inheems noemen (Zevenblad, Bijvoet en Wijnruit  bij voorbeeld) en
– geschreven, soms verrassende, verhandelingen over de bewoners van dit gebied.  De naam Bijvoet is te danken aan het gebruik van Romeinse soldaten die de bladeren in hun sandalen stopten tijdens hun lange marsen om blaren, vermoeidheid en andere voetproblemen te voorkomen. Er zit een stof in het kruid die de huid laat samentrekken, waardoor blaren worden voorkomen en het transpireren van de voeten minder is.

Gezien de mogelijk heilzame preventieve toepassing van deze plant wordt, omdat de wandelmarathon aan de jaarlijkse Leidse evenementen is toegevoegd, de Bijvoet een onderdeel van de Flora van het Hof van Matilo. Het historisch, maar ook het actueel belang van het Hof van Matilo zal worden toegelicht bij de officiële opening die vrijdag 20 mei om 14.45 uur zal geschieden, door wethouder Ashly North.
Belangstellenden voor de voorafgaande rondleiding en de opening zijn van harte welkom.
De rondleiding start 14.00 uur bij het buurthuis Matilo.  Zaanstraat

 De naam Bijvoet.

 

Bijvoet

Zevenblad

 

Wijnruit