Voedselbos Hof van Matilo – 14

mei 31, 2022

Een kleine vos op bezoek in het voedselbos

Hof van Matilo dag 14 

Bomen groeien langzaam, en een voedselbos ontstaat niet in 12 weken, schreef ik vorige keer, maar sommige dingen moeten snel en soms gaat het ook snel.

De terugkeer van verschillende diersoorten, de voor de menselijke overleving gewenste diversiteit in soorten planten en dieren kan een enorme sprong maken als we de juiste dingen doen. De aanleg van heggen met verschillende soorten voor mens en dier eetbare struiken, het weghalen van stoeptegels en het maken van balkontuinen kunnen binnen een paar jaar al een enorme verbetering betekenen. De plantenhaag, zoals die eeuwenlang onderdeel uitmaakte van het Hollandse landschap, is door kapbeleid en mechanisatie van de landbouw vrijwel verdwenen en daarmee ook het huis van duizenden verschillende soorten insecten, amfibieën, kleine zoogdieren en vogels.

Gelukkig hebben we zelf veel mogelijkheden om de natuur te helpen en terug te brengen in onze eigen leefomgeving. Er is een berekening gemaakt hoeveel ruimte er in Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Oegstgeest samen met privé tuinen in principe beschikbaar is voor het maken van een meer natuurlijke leefomgeving. Dat is bijna een zesde deel van onze nationale trots, het natuurpark de Hoge Veluwe, blijkbaar genoeg leefgebied voor een wolf om zich op zijn eigen wijze te handhaven.  Een wolf in bijvoorbeeld een verder ontwikkeld Singelpark zal echter niet kunnen rekenen op ieders enthousiasme, maar met de gebeurtenissen in ons kleine Voedselbos zal iedereen blij zijn.

De bomen dragen veel vruchten, de haag groeit en begint hier en daar te bloeien, het nestkastje in de kersenboom is bewoond door een hyperactief mezenpaar. Hommels, bijen en zweefvliegen bezoeken de paarse dovenetel om zich te voeden. Het Hof van Matilo is een klein paradijs, ook voor een Kleine Vos.  Iedere zaterdag werken vrijwilligers tussen 10 en 12 aan de inrichting van deze stadstuin in wijk Roomburg. Als het een beetje mooi weer is kan je het Kleine Vosje, de wat grotere Atalanta, het Koolwitje en veel verschillende hommels, zweefvliegen en wilde bijen zien rondvliegen en fladderen. Als je wat vaker komt zul je er wellicht patronen in ontdekken en je ontdekkingen delen met anderen. Superspannend, zo’n Kleine Vos in het Voedselbos.