Voedselbos Hof van Matilo – 15

jun 1, 2022

Rare snuitkevers

Hof van Matilo dag 15 

Er zijn heel veel berken aangeplant in wijk Roomburg. Als je allergisch bent en er staat een beetje wind, dan kun je in de maanden juni en juli veel last hebben van niesbuien en tranende ogen. Dat hielp mij niet tijdens mijn speurtocht naar een diertje dat onder Nederlandse amateur- en veldbiologen een ware strijd heeft doen ontbranden. De man die in het Hof van Matilo zijn hond uitliet vroeg waarom ik met tranende ogen de afgevallen berkenbladeren aan het bestuderen was. Zo erg kon het niet zijn.  “Ik zoek de berkenbladrolkever”, was mijn antwoord  naar waarheid. “Ik vermoed dat die de voortplanting van de geelbandlangsprietmot stimuleert”. Dit was eveneens naar waarheid, omdat de geelbandlangsprietmot eitjes legt op onder andere bandnetels, maar leeft van afgevallen bladeren van de berk , die door de bewerking van  het mannetje of het vrouwtje van de berkenbladrolkever bladeren verliest. Door op een speciale manier te knagen vormen zich door verzwakking een soort sigaren die om de eitjes krullen en later de rupsjes bescherming bieden. Dat doen wel meer snuitkevers, zoals de Hazelaarbladrolkever, die makkelijk te verwarren is met de Eikenbladrolkever. Doet het mannetje het, of het vrouwtje, daar gaat nou die ruzie over legde ik de man uit. “Oh”, zei de man, “telen jullie misschien ook hennep?” Hij liep licht hoofdschuddend door en vergat de ontlasting van zijn hond op te ruimen. Hondendrolrolkevers hebben we hier helaas niet.  .