Inloopavond Schetsontwerp Rivierenbuurt

nov 8, 2022

De riolering in het Hart van Meerburg is na ruim zestig jaar aan vervanging toe.
De bijeenkomst die gepland was voor 9 november wordt uitgesteld naar woensdag 23 november. Tijd en plaats zijn hetzelfde gebleven.

De riolering in het Hart van Meerburg is na ruim zestig jaar aan vervanging toe.
Voor de werkzaamheden onder de grond moeten de straten en stoepen open. Een mooi moment om de inrichting van de straten te verbeteren en meer groen toe te voegen. Om tot een goed ontwerp te komen vragen wij bewoners met ons mee te denken. Het schetsontwerp, het eerste ontwerp voor de nieuwe inrichting, is klaar. Hierbij nodigen we u uit om met ons in gesprek te gaan tijdens een inloopbijeenkomst op woensdag 23 november, van 19.00 tot 21.00.

Wat zijn de plannen?
Binnen de grenzen van dit project (zie blz 3) komt een gescheiden rioolstelsel te liggen. Naast de buis voor vuilwater komt er een aparte buis voor regenwater. Dit voorkomt vermenging van het relatief schone regenwater met het vuile water van bijvoorbeeld toiletten en wasmachines. Straks wordt alleen het vuile water gezuiverd, het regenwater stroomt direct naar de sloten in de wijk. Omdat de straten voor de rioolwerkzaamheden toch open moeten, vinden er tegelijkertijd boven de grond aanpassingen plaats. Zo brengen we parkeervakken aan, richten we de straten duurzaam en veilig in en voegen we waar dat kan meer groen toe. Bomen en planten verkoelen de openbare ruimte en houden water langer vast in de ondergrond. Het vergroten van de biodiversiteit, het toevoegen van verschillende soorten bomen en planten, is daarbij een belangrijk thema. Zo is Meerburg straks beter bestand tegen het veranderende klimaat met meer regen en langere periodes van droogte en hitte.

Denkt u met ons mee?
De gemeente Leiden hecht grote waarde aan het vormgeven van plannen samen met de stad. Samenwerking leidt tot betere plannen. In juni hebben wij u via platform doemee.leiden.nl gevraagd deel te nemen aan een enquête en het plaatsen van ideeën op de kaart. U kunt de ingestuurde ideeën hier bekijken. Bewoners die hieraan hebben deelgenomen zijn samen met leden van Wijkvereniging Meerburg uitgenodigd om lid te worden van een klankbordgroep. Met deze groep willen we gedurende het gehele project verbeteringen in het ontwerp uitwerken, voordat we deze aan de wijk presenteren. Het schetsontwerp hebben wij al aan hen getoond. De informatie die we hebben opgehaald, is verwerkt in een schetsontwerp waarover we nu ook graag met u in gesprek willen gaan. Het schetsontwerp is na de inloopbijeenkomst ook te bekijken op www.doemee.leiden.nl 

Denk mee over de inrichting van Hart van Meerburg.
Inloopbijeenkomst – waar en wanneer?
Datum:   23 november 2022
Plaats:    Zorgcentrum Roomburgh, lounge begane
                grond, entree Kasteelhof
Tijdstip:  Van 19.00 tot 21.00 uur (aanmelden is niet nodig, u kunt binnenlopen wanneer u wilt)

Wat kunt u verwachten tijdens de inloopavond?
In de zaal staan verschillende tafels waar we per tafel een thema behandelen. De volgende thema’s komen aan bod:
1) bovengrondse infra/inrichting straten,
2) ondergrondse infrastructuur & riolering,
3) planning, proces en klimaatadaptieve maatregelen.

Is het druk aan een bepaalde tafel, loop dan door naar de volgende of kom later terug.

Specifieke vragen kunt u stellen aan omgevingsmanager Tamara Weber, zij zal u begeleiden naar betreffende teamlid.