De link naar het Limes Nieuwsbrief augustus 2021 (link)

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de volgende zaken

  • Gratis set ansichtkaarten rond Open Monumentendagen
  • Vlaggen voor de Limes
  • Limes als Werelderfgoed: interview met Tom Hazenberg bij OVT
  • Merkdocument en nieuwe kaart bijna gereed
  • Digitale Limesspecial ism Historisch Nieuwsblad
  • Agenda

Gratis set ansichtkaarten rond Open Monumentendagen

Na de eerste – voornamelijk online viering – van de verkrijging van de status van UNESCO Werelderfgoed staan er binnenkort twee nieuwe acties op stapel. In de periode van 4 t/m 12 september zullen in nagenoeg alle UNESCO Limes-gemeenten feestelijke Abri-posters worden geplaatst. Daarnaast ontvangen alle belangrijke Limes-publiekslocaties een groot pakket Best Nine-ansichtkaarten. De setjes, die ook al eerder werden verspreid, zijn qua tekst aangepast en hebben een feestelijke UNESCO-banderol gekregen.
 
Wat is de bedoeling?
Komende week start een brede social media-campagne, waarin we vanwege het heuglijke UNESCO-feit een breed publiek een gratis setje kaarten aanbieden bij bezoek aan een van de Limes-musea. De actieperiode voor het ophalen van deze gratis set ansichtkaarten is van woensdag 1 september t/m zondag 12 september en sluit dus aan op de Open Monumentdagen (11-12 september a.s.). Met steeds een andere banner zullen wij alle 9 vondsten voor het voetlicht brengen. Met deze gratis kaartenactie willen we bewustzijn creëren voor de Limes én zorgen voor extra bezoek aan de Limes-locaties. Meer over de kaartenactie lees je ook hier.
 
Via de social media-kanalen van Romeinse Limes Nederland en die van Liniebreed Ondernemen hopen we de Limes nog meer op de kaart te zetten. Je kunt de posts uiteraard ook delen, dan wordt het bereik alleen maar groter. Vragen over de actie kun je richten aan Liniebreed Ondernemen.

 

Vlaggen voor de Limes

Eind juli zijn diverse vlaggen rondgestuurd. En we zagen ook al veel vlaggen wapperen. Hieronder een kleine collage. Maar nu iedereen (bijna) weer terug is van vakantie, gaan we natuurlijk ook vlaggen met Open Monumentendag. Hangen jullie de vlag ook uit?
            

           

Van links naar rechts boven: Torenmuseum Valkenburg; Castellum Hoge Woerd Utrecht
Van links naar rechts onder: Domplein, Utrecht; Zevenaar.

Limes als Werelderfgoed


Op zondag 15 augustus was archeoloog Tom Hazenberg te horen op NPO-Radio 1, bij het VPRO-programma OVT. Presentator, documentairemaker en schrijver Mathijs Deen interviewde hem over de plaatsing van de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst, over de Rijn als transportroute en wat er van de Limes te zien is in Nederland.

Beluister hier het interview

Merkdocument en nieuwe kaart bijna gereed

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het Merkdocument en Huisstijlhandboek Neder-Germaanse Limes. Hierin aandacht voor het logogebruik, overige huisstijlkenmerken, de merkwaarden, korte teksten om de Limes te omschrijven etc…
We hopen het document in de loop van september te kunnen verspreiden.

Tevens wordt gewerkt aan een nieuwe kaart van de Limes, zowel van de gehele Neder-Germaanse Limes, inclusief het Duitse deel, als van het Nederlandse deel apart. Indien mogelijk zal de kaart opgenomen zijn in het Merkdocument, anders wordt hij apart verspreid. De kaart zal voor iedereen te gebruiken zijn, zowel in print als online.

Digitale Limespecial ism Historisch Nieuwsblad

De Limes zit vol verhalen. Verhalen van archeologische vondsten, herontdekte forten, Romeinse beroepen en lekkere gerechten. Ter ere van de UNESCO Werelderfgoedstatus hebben we een aantal van deze verhalen verzameld. Samen met het Historisch Nieuwsblad brengen we die uit in een bijzondere digitale special. Deze zal 10 september verschijnen. Uiteraard sturen we ook jullie de special zo spoedig mogelijk na verschijning toe. Een Nieuwsbrief om naar uit te kijken!

Agenda

Publieksactiviteiten vind je ook via romeinen.nl

september
11-12 september 2021: Open Monumentendagen, landelijk; vlaggen voor de Limes. Diverse gemeenten organiseren speciale evenementen.

oktober
8 oktober 2021: Limesdag voor genodigden, viering van de Neder-Germaanse Limes als werelderfgoed.

december
Start tentoonstelling Moving stories, de rijkdom van de Limes in Museum Het Valkhof, Nijmegen