Voedselbos Hof van Matilo – 08

apr 6, 2022

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil

Hof van Matilo dag 8 

We moeten de wereld vergroenen, Nederland loopt achter in de transitie naar duurzamer en groener, dus we gaan Leiden vergroenen, te beginnen in de eigen wijk, in de eigen straat, in de eigen achtertuin of op het eigen balkon en zelfs op de eigen vensterbank.

Er zijn veel zaden en stekken die je zelf kunt laten kiemen of wortelen en opkweken tot ze het formaat hebben om buiten te worden uitgezet.

Tegenwoordig gaan ook groepen met deskundige begeleiding onder volwassen struiken en bomen wat grotere zaailingen oogsten om die te verplanten naar een omgeving waar ze meer kans hebben om uit te groeien tot een flinke boom of struik, bijvoorbeeld in een voedselbos of tegen de gevel van het huis of in een grote pot op het balkon. Het is een wonder dat zelfs midden in een grote stad hommels, vlinders, zweefvliegen en bijen hun weg kunnen vinden naar de juiste bloemen op het balkon of in een geveltuin. 

Bomen doen er jaren over om tot volwassenheid te komen, en daarom is de situatie in het Hof van Matilo zo gunstig voor een voedselbos omdat hierin al volwassen vruchtbomen staan. Om insecten en kleine dieren als vogels, kikkers, salamanders te beschermen en wat betreft de biodiversiteit binnen korte flinke stappen te maken, zal de aanleg van heggen en beplanting met meerjarige struiken in de eigen omgeving een belangrijke rol kunnen spelen. De heg, met voor mens en dier eetbare bessen, zullen we over een lengte van 40 meter aanleggen. Meidoorn, sleedoorn, duindoorn, aalbes, herfst olijfwilg, gele- en rode kornoelje, hondsroos, bottelroos, winterlinde en zomerlinde zullen binnen twee weken geplant worden en een haag  vormen die beschutting geeft aan mens en dier waarover tijdens de werkzaamheden op de zaterdag tussen 10 en 12 nog veel meer verteld zal worden. Julius Caesar schreef hier een bizar verhaal over.

http://matilo.nl/tak-kat.html

Meer informatie hoe wij kunnen helpen zelf iets aan biodiversiteit te doen op de wekelijkse werksessies.