De link naar het Limes Nieuwsbrief juli 2021 (link)

Bijna is het zover!

Bijna is het zover! In de laatste week van juli zal het Werelderfgoedcomité van UNESCO besluiten over de Neder-Germaanse Limes. Het voorliggende advies is: inschrijven als werelderfgoed. Naar verwachting wordt de Neder-Germaanse Limes tussen 24 en 28 juli besproken. Besluitvorming over de Neder-Germaanse Limes wordt verwacht op zondag 25 juli. Het is echter altijd mogelijk dat het een dag eerder of later wordt! Over het besluit zullen jullie zo snel mogelijk geïnformeerd worden, wij zitten er klaar voor. Vanuit de provincies zal een persbericht worden verstuurd.

 

In deze Nieuwsbrief aandacht voor de volgende zaken

    • Bommetje via social media
    • Vlaggen op 11 en 12 september
    • Meer acties in september
    • Limesdag 8 oktober
    • Agenda

Bommetje via social media

Omdat de bekendmaking ergens midden in de vakantie plaatsvindt, zullen we vooral in september extra media inzetten om duidelijk te maken dat de Limes UNESCO Werelderfgoed is geworden. Op die manier bereiken we zoveel mogelijk mensen. Maar op de dag zelf (en we weten dus nog niet welke dag dat precies is) willen we natuurlijk ook iets laten weten. Omdat er pas zekerheid is na het besluit van het Werelderfgoedcomité, willen wij zodra het besluit definitief bekend is, en de persberichten verstuurd zijn, via social media een feestelijk offensief inzetten. Een zogenaamd social mediabommetje.

Hoe gaat zoiets in zijn werk?
Wij leveren in verschillende formaten (Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter) een online-banner (plaatje) met de heuglijke boodschap. Die zetten we in een e-mail bericht gericht aan jullie allen klaar. Zodra het feit daar is, ontvangen jullie die mail. We willen je vragen enerzijds vanuit al je eigen social mediakanalen direct een eigen bericht met de banner te plaatsen. Daarnaast willen we vragen of je het bericht van @RomeinseLimesNederland wilt liken en delen.

Alvast een tip: als je jouw bericht op je telefoon wilt maken kun je ons mailbericht ook het beste op je mobiele telefoon openen. Maak je jouw bericht en like en deel je het centrale bericht via de tablet, dan is het het makkelijkst om het via je tablet te openen.

We hopen natuurlijk dat jullie allemaal meedoen. Dan laten we als één Limes-gemeenschap direct van ons horen. Hoe mooi is dat!.

Vlaggen op 11 en 12 september

Afgelopen maand zijn vlaggen gestuurd aan alle organisaties langs de Limes. Op dit moment wordt een verzending van vlaggen naar gemeenten voorbereid, met daarin zowel vlaggen van de Neder-Germaanse Limes als UNESCO-vlaggen. De gemeenten die vlaggen besteld hebben, kunnen deze vlaggen uiterlijk in de loop van volgende week verwachten.

Elke genomineerde gemeente krijgt 1 blauwe vlag met het UNESCO-logo. Meer was vanuit UNESCO Nederland op dit moment niet beschikbaar, helaas. Na eventuele aanwijzing zullen er waarschijnlijk wel meer vlaggen komen, daarover houden we je op de hoogte. Deze UNESCO-vlag mag wapperen op twee plaatsen in genomineerde gemeenten: bij het gemeentehuis of op de genomineerde site. De vlaggen met het logo van de Neder-Germaanse Limes kunnen gebruikt worden door zowel gemeentes met genomineerde sites als andere Limes-gemeenten.

Wij roepen iedereen op gezamenlijk te vlaggen op de Open Monumentendagen, 11 en 12 september 2021, met zowel de UNESCO-vlag als de vlaggen van de Neder-Germaanse Limes. Op die manier creëren we een lint van vlaggende locaties langs de Limes! Dat wordt vast een prachtig gezicht, zeker als we foto’s van de wapperende vlaggen met elkaar delen. We creëren dan een mozaiek van vrolijke foto’s op onze social media.

Uiteraard kun je ook vlaggen bij bekendwording van de aanwijzing, rond 25 juli. Ook daarvan vinden we het leuk foto’s te ontvangen!

Limesdag 8 oktober

Op 8 oktober a.s. willen we met alle betrokkenen het heuglijke feit vieren en het glas heffen! De Nederlandse Limes Samenwerking organiseert samen met Romeinse Limes Nederland een Limesdag in de provincie Gelderland, bestemd voor iedereen die bij het jarenlange proces betrokken is geweest. We zijn op dit moment druk met de locatie, het programma en de verdere organisatie. Nadere informatie en een officiële save-the-date volgen.

Agenda

juli
Rond 25 juli: Werelderfgoedcomité maakt bekend of de Neder-Germaanse Limes werelderfgoed wordt.

september
11-12 september 2021: Open Monumentendag, landelijk; vlaggen voor de Limes.

oktober
8 oktober 2021: Limesdag voor genodigden, viering van de Neder-Germaanse Limes als werelderfgoed.

december
Start tentoonstelling Beweegredenen – migratie en identiteit in de Romeinse tijd en in onze tijd in Museum Het Valkhof, Nijmgen