Romeinse Vicus in Matilo

jun 6, 2019

UITNODIGING

Ontdek archeologische vondsten uit de Leidse bodem tijdens het Pinksterweekend

Van zaterdag 8 t/m maandag 10 juni onderzoeken archeologen onder leiding van Julia Chorus vondsten uit Leidse bodem in hun archeologieTENT in Park Matilo en op het Stadhuisplein. De vondsten van het kampdorp bij het Romeinse fort Matilo lagen al een tijdje te wachten om goed onderzocht te worden. Je kunt nu zelf meedoen met dit onderzoek en de TENToonstelling bekijken. Ook zijn er leuke Romeinse workshops over Romeins textiel, wol spinnen en weven en het maken van een amulet. En ga mee met een rondleiding of maak een vaartocht met een Romeinse verteller. Interessant voor elke leeftijd.

Programma

Zaterdag 8 juni (11-16 uur)
Neem tijdens het boodschappen doen op de Leidse markt een kijkje bij de onderzoeksTENT op het Stadhuisplein. Romeins aardewerk, zoals dat toen op de markt werd verkocht is niet te koop, maar wel te bewonderen! En ook dakpannen en dierenbotten uit Matilo.

Zondag 9 juni (11-16 uur)
Vandaag staat de onderzoeksTENT in Park Matilo. Daar stond zo’n 2000 jaar geleden het Romeinse fort Matilo. Eromheen lag een kampdorp of vicus, waar de vrouwen en kinderen, handelaren en ambachtslieden woonden, waar eettentjes, bars en winkels te vinden waren.
Op zondag is doorlopend een workshop, waar kinderen én volwassenen een ‘bulla’ kunnen maken, een amulet die volgens de Romeinen kinderen beschermt. Je kunt ook een votiefbeeldje of altaartje kleien. Om 13 en 15 uur geeft Claudia Thunnissen een rondleiding en je kunt een speurtocht doen langs Romeinse voorwerpen uit de vicus. De Wijnvereniging van Matilo laat je hun wijn van Matilo proeven.

Maandag 10 juni (11-16.30 uur) staat de Romeinse vicus-onderzoeksTENT op het Stadhuisplein én in Park Matilo. Heb je dit keer geen zin in de woonboulevard op Tweede Pinksterdag? Kom dan naar de onderzoeksTENT op de Stoffenmarkt. Tijdens een doorlopende workshop maak je kennis met Romeins textiel en de Romeinse mode. Leer zelf wol spinnen en weven. Tussen het Stadhuisplein en Park Matilo vaart tussen 11 en 17 uur een Romeinse pendelboot: varen over de Oude Rijn met een Romeinse verteller aan boord, en aansluitend in Park Matilo een korte rondleiding. Kaartjes bij de onderzoeksTENTEN, €2,50 p.p. Op = Op.

 Locatie Park Matilo

Park Matilo in Leiden: entree de Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug of de Wierickestraat bij Buurtcentrum Matilo of vanaf de Besjeslaan.
Parkeren: Parkeerplaats Willem van der Madeweg of Wierickestraat en omgeving.

Meer informatie, ook over de vaartijden op www.parkmatilo.nl of kijk op Facebook: Romeinse vicus aan de Rijn voor de nieuwste informatie.

 Het project Romeinse vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en Gemeente Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Ontsloten Verleden.